Az előző esti pizzának sajnos másnap is érezhető hatásai vannak. Felpuffadtnak érzi magát, arcán pedig pattanások és egyéb bőrhibák jelenhetnek meg. Ennek oka, hogy étrendje kulcsszerepet játszik szervezete hormonháztartásának egyensúlyában. Ezek a hormonok befolyásolják hangulatát, energiaszintjét, anyagcsere folyamatait, emésztését, és libidóját is. Ezért megkérdeztük Dr. Diana Bitner és Dr. Sherry Ross nőgyógyászokat, milyen ételek fogyasztása ajánlott a szervezet hormonháztartásának megfelelő szinten tartásához.

Édesburgonya 

Az elfogyasztott szénhidrátok legtöbbje összetett szénhidrát legyen, ezeket ugyanis szervezete könnyebben emészt meg és így hatékonyabban dolgozza fel a benne található tápanyagokat. At édesburgonya emellett petefészkei egészségéért is felel. „Az összetett szénhidrátok, mint az édesburgonya, a barnarizs, vagy a quinoa fogyasztása megfelelő szinten tartja vércukrát, megakadályozza a hirtelen vércukorszint emelkedést, ezáltal megfelelő környezetet teremt petefészkei számára” – magyarázta Dr. Bitner. „Igyekezzen ötven – hetven gramm összetett szénhidrátot fogyasztani minden nap.”

Keresztes virágú zöldségek

„A keresztes virágú zöldségek, mint a kelkáposzta, a karfiol, vagy a kelbimbó fogyasztásával segítheti máját az ösztrogén anyagcsere folyamatokban. Az ösztrogén a fő női hormon, amely nem csak havi ciklusáért felel, hanem a megfelelő hormonszintek fenntartásáért is” – mondta Dr. Ross. A túlzott élelmi rost bevitele azonban székrekedést és egyéb emésztési gondokat okozhat, így igyekezzen nem túllépni a napi egy csészényi ajánlott fogyasztási mennyiséget. 

Lazac

Napi fogyasztása nem ajánlott, de heti egyszer igyekezzen lazacot enni. „A lazac nagy mennyiségű omega-3-zsírsavat tartalmaz, amely segíti vérnyomása és szervezete triglicerid szintjének csökkentését” – mondta Dr. Ross. A lazac emellett gazdag gyulladáscsökkentő tápanyagokban, így segíti bőre, csontjai, és fogai egészségének fenntartását. Dr. Ross heti kétszer száz gramm elfogyasztását javasolta. 

Avokádó

Az ízletes avokádó jótékony hatású zsírsavakat, köztük omega-3-zsírsavat, valamint az ösztrogén megfelelő szinten tartásához elengedhetetlenül szükséges E-, K-, és C-vitaminokat tartalmaz. Napi fél avokádó elfogyasztása ajánlott, amely nem csak belülről segíti egészségét, bőrét is üdévé és ragyogóvá varázsolja. 

Mandula

„A mandula nagy mennyiségű egészséges zsírsavat, fehérjét, élelmi rostot, és vitamint tartalmaz” – magyarázta Dr. Ross. „Feladata a szervezet vércukor szintjének kontrollálása, a vérnyomás csökkentése, a koleszterinszint csökkentése, valamint az éhségérzet csökkentése is.” A mandula fogyasztása ugyanis megnöveli szervezete kolecisztokinin tartalmát, amely hormon a teltségérzetet jelzi. Naponta fogyasszon el tíz – tizenkét szem mandulát. 

Extra szűz olívaolaj 

Ez az egészséges olaj egyszeresen telítetlen és omega-9-zsírsavakat is tartalmaz, valamint fontos vitaminokat és ásványi anyagokat. „Az olívaolaj segíti a vércukorszint kontrollálását, csökkenti a vérnyomást, valamint a szívelégtelenség és a cukorbetegség kialakulási kockázatát is” – mondta Dr- Ross. Ráadásul friss kutatások szerint az olívaolajban gazdag étrend segíti a zsírsejtek gyorsabb lebontását is. Az ajánlott napi beviteli érték eléréséhez fogyasszon naponta öt teáskanálnyi olíva olajat. 

Joghurt 

A joghurtban található egészséges baktériumok, azaz a probiotikumok segítik bélrendszere egészségének fenntartását, mivel megfelelő szinten tartják szervezete ösztrogén-, pajzsmirigy-, és progeszteron hormonháztartását. Ez különösen fontos, amennyiben a menopauza tüneteitől vagy premenstruációs szindrómában szenved. A leggyakrabban előforduló lactobacillus probiotikum segíti a laktóz intolerancia, a szélgörcs, a hasmenés, a székrekedés, és egyéb kellemetlen emésztőrendszeri megbetegedés gyógyítását is. Amennyiben nem fogyaszt tejtermékeket, fogyasszon erjesztett ételeket, mint a kimchi vagy a miso leves, így segítheti szervezete egészségének fenntartását.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!