Több kutatást is végeztek a gyömbér rákellenes tulajdonságainak bizonyítására, íme néhány példa: 

    A minnesota-i egyetem Hormel intézetén felfedezték, hogy a gingerol, amely a gyömbérben található fito-tápanyag segítheti a vastag- és végbél rákos sejtjei növekedésének megakadályozását. A kutatás, amelyet a Rákmegelőző kutatási magazin (Cancer Prevention Research) 2003-as számában publikáltak, azt bizonyította, hogy gyömbérben található anyagok potenciálisan „sikeres kemo-preventív és/vagy kemoterapeutikus gyógymódjai a vastag- és végbélben található ráknak.”

A kemoterápia és a sugárkezelés kellemetlen mellékhatásai megszüntetése mellett a gyömbér magát a rákos megbetegedést is kezelni tudja, hiszen gyulladáscsökkentő hatású (amely miatt meggátolja a rákosodásra hajlamos sejtek elrákosodását), emellett antioxidáns, meggátolja a tumorok terjedését és az áttétek képződését. Ezek a hatások miatt a gyömbér az egyik leghatékonyabb gyógyhatású növény a világon.

    Az Amerikai Rákkutató Szervezet (Ameriacan Association for Cancer Research) által publikált 2006-os kutatás azt bizonyította, hogy a gyömbér a prosztata- és a petefészekrák megelőzésében is hatékony. A kutatás, amelyet a michigani egyetem Rákkutató intézetében végeztek, kimutatta, hogy a gyömbér elpusztítja a rákos sejteket, és megakadályozza, hogy immunissá váljanak a rákgyógyító módszerekre. Azonban ez csak egy előkutatás volt, további vizsgálatok szükségesek. A kutatást a Nemzeti Kiegészítő- és Alternatív Gyógyászati Központ (National Center for Complementary and Alternative Medicine) és a Nemzeti Egészségügyi Intézetek (National nstitutes of Health) támogatták. Összefoglalva a kutatás eredményeit, a gyömbér remek gyógymód rákos betegek számára, főképp ha ellenállóak lesznek a kemoterápiás gyógyszerekre, hiszen az ismételt kezelések csökkenthetik a kemoterápia hatékonyságát. Emellett nincsenek ismert mellékhatása sem, azonban a megfelelő fogyasztási mennyiséget még nem állapították meg, hiszen embereken még nem tesztelték a fenti vizsgálatokat. 

    A grúziai állami egyetemen is felfedezték, hogy a gyömbér segíti a prosztatarák elleni harcot. Kutatásukat a Brit Táplálkozási Magazinban (British Journal of Nutrition) publikálták kimutatta, hogy egereken végzett tanulmányok alapján a prosztata tumor mérete 56%-kal csökkent. 

    A szaúd arábiai Abdulaziz egyetem biológia tudományi karán a finomítatlan gyömbérkivonat mellrák ellenes hatásait vizsgálták. Arra jutottak, hogy a gyömbér megakadályozza a mellrákos sejtek burjánzását, miközben nincsenek túl nagy befolyással a nem elrákosodott mell sejtekre. A kutatás kimutatta, hogy „a gyömbér megfelelő jelöltje lehet a mell rákos sejteinek gyógyítására.”

    Egyéb tanulmányok bizonyítják, hogy a gyömbér a májrák, tüdőrák, hasnyálmirigyrák, és a bőrrák gyógyítója is lehet. 

A kutatások kimutatták, hogy a gyömbér kétféleképp psztítja el a rákos sejteket, ezek az apoptózis (fizikai sejthalál) és az autophagy (a sejt felbomlása). Az apoptózis során a rákot okozó sejteket ráveszik, hogy „öngyilkosságot kövessenek el” és elpusztítsák önmagukat, míg az autophagy során a rákos sejteket „megetetik és megemésztetik önmagukkal”, írta J. Rebecca Liu, a michigani Ann Arbor egyetem szülészet és nőgyógyászati professzora.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!