A banán hajra, bőrre és egészségre gyakorolt jótékony hatása 39 pontban. A banán kivételesen egészséges és számtalan pozitív módon hat az egészségre. Ez a sokoldalú növény olyan tápanyagokat tartalmaz, mint az A-, B-, C-, E-vitamin, és olyan ásványi anyagokat, mint a kálium, cink, vas és mangán. A banán fogyasztásával ezek az anyagok a szervezetbe jutva segítik az egészség fenntartását, míg a gyümölcs külső használata jó hatással van a hajra és a bőrre.

A banán tápanyagtartalma:

•    Természetes cukrok: glükóz, fruktóz és szukróz,
•    Vitaminok és ásványi anyagok: B6-, B7-B2-, C-, A-vitamin, kálium, rostok, szénhidrát, magnézium és mangán.

A banán egészségre gyakorolt jótékony hatása:

1. Azonnal feltölt energiával:

A természetes cukrokat a banán azonnal energiává alakítja; ez az egyik oka, hogy a sportolók gyakran fogyasztják szünetekben. A banán kiváló reggeli gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt, mivel a szervezetet az egész nap folyamán energiával látja el.

2. Szabályozza a vérnyomást:

A kutatási eredmények arra utalnak, hogy a kálium szabályozza a magas vérnyomást, illetve a kalcium, kálium és magnézium fogyasztása csökkenti a magas vérnyomást. A banán gazdag káliumban, kalciumban és magnéziumban, így megfelelő választás lehet azoknak, akik figyelni szeretnének a vérnyomásukra.

3. Csökkenti a koleszterin-szintet:

A banánban található pektin csökkenti a koleszterin-szintet. A kutatók szerint az olyan vízben oldódó rostok, mint a pektin, pszillium és béta-glükán, csökkentik a „rossz” koleszterin mennyiségét a szervezetben, viszont a „jó” koleszterin szintjét nem befolyásolják.

4. Hozzájárul a vese egészségéhez:

Mivel a banán gazdagon tartalmaz káliumot, rendszeresen, de mértékkel fogyasztva segít az egészséges vese fenntartásában. Kutatások szerint a banánban sok antioxidáns fenolos vegyület található, amik káposztával és gyökérzöldségekkel együtt fogyasztva védik a vesét.

5. A banán fejleszti az idegfunkciókat és fokozza az agy aktivitását:

A banán gazdag B-vitamin forrás, ezért jó hatással van az idegi funkciókra, a kálium pedig a szellemi képesség fenntartásáért felel, és fokozza a tanulási képességet.

6. Csökkenti az agyvérzés kockázatát:

A kutatások arra utalnak, hogy a banán napi rendszeres fogyasztása csökkenti az agyvérzés kockázatát, mivel sok káliumot tartalmaz.

7. A banán csökkenti a rák kockázatát:

Mivel sok antioxidáns és rost található benne, a banán csökkenti a különböző típusú rákok megjelenésének kockázatát, kifejezetten a béldaganatok és –rák megjelenését.

8. Segít az egészséges csontok felépítésében:

A banánban lévő probiotikum megköti a szervezetben található kalciumot, ezért hozzájárul az erősebb csontok felépítéséhez.

9. A banán fokozza az emésztést:

A banán gazdag egy olyan anyagban, amelyet oligofruktóznak neveznek, és amely egyfajta probiotikum. Fokozza a vastagbélben található „jó” baktériumok növekedését és aktivitását, és olyan enzimeket hoz létre, amelyek elnyelik a tápanyagokat, így fokozza az emésztést és meggátolja, hogy a „káros” baktériumok kárt tegyenek a szervezetben.

10. A banán kitűnő a gyomorfekély ellen:

Bizonyos anyagok, amelyek a banánban találhatóak, serkentőleg hatnak azokra a sejtekre, melyek a gyomor nyálkahártyáját alkotják. Ez segít egy vastagabb védőnyálka létrehozásában a gyomorsav ellen. Egy másik anyag, a proteáz-gátló pedig segít megszabadulni azoktól a gyomorban lévő baktériumoktól, amelyek a gyomorfekély kialakulásáért felelősek, így védve a gyomrot a károsodástól.

11. A banán hozzájárul a hasmenés megszüntetéséhez:

A nyers banánnal hatásosan kezelhetó a hasmenés, illetve segít a folyadékegyensúly szabályozásában, a szervezetben.

12. A banán enyhíti a szorulást:

A banánban található pektin enyhíti a szorulást és fokozza a bélműködést.

13. A banán jó hatással van a bélbolyhokra:

Mivel a banán fokozza a bélmozgást, ezért a bélbolyhokra is jó hatással van.

14. A banánnal kezelhető a vérszegénység:

A banán jó a vérszegénységgel küzdőknek, mivel magas vastartalma miatt szabályozza a szervezet hemoglobin-szintjét.

15. A banán enyhíti a gyomorégést:

A banánban lévő antacid anyag azonnal enyhíti a gyomorégést.

16. A banánnal megelőzhetőek az allergiák:

A banánban található „jó” aminosavak felveszik a harcot az allergiákkal szemben.

17. A banán csökkenti a dohányzási kényszert:

A banánban lévő B6-, B12-vitamin, a magnézium és a kálium segít megszabadulni a nikotinfüggőségtől.

18. A banán segít a másnaposság elmulasztásában:

A mézzel és joghurttal kevert banán elmulasztja a másnaposságot.

19. A banán fokozza a súlynövekedést:

A banán és tej keveréke segít a hízásban. A banán szükséges természetes cukrokkal látja el a szervezetet, míg a tej proteint biztosít.

20. A banán segít a fogyásban:

A banán sok rostot tartalmaz és kevés zsírt, illetve könnyen emészthető. 100 gramm banán megközelítőleg 90 kalóriát tartalmaz, illetve olyan tápanyagokat, amik létfontosságúak a szervezet számára.

21. A banán meggátolja az álmatlanság kialakulását:

A banán gazdag a triptofánnak nevezett aminosavban. Ez az anyag felelős a melatonin (alvásért felelős hormon) termeléséért, amely előidézi az alvást. Alvás előtt néhány órával fogyasszon banánr, így biztosíthatja a nyugodt alvást.

22. A banán lelohasztja a szúnyogcsípést:

A viszkető és duzzadt szúnyogcsípések enyhíthetőek azzal, ha egy kis banánt dörzsölünk rájuk.

23. A banán más jótékony hatásai:

•    A banán megelőzi a terhességi hányingert, főleg folyamatos időközönként fogyasztva.
•    A banánban lévő B6-vitamin, szerotonin, triptofán, dopamin, stb. hatásosnak bizonyulnak a menstruáció előtti tünetek, a gyorsan változó hangulatingadozások és a depresszió ellen. 

A banán bőrre gyakorolt jótékony hatása:

A banán olyan tápanyagokat tartalmaz, melyek alapvetőek a bőr számára. A benne lévő jelentős mennyiségű B6- és C-vitamin fontos szerepet játszik abban, hogy a bőr ép és rugalmas maradjon. Továbbá a banánban található nagy mennyiségű antioxidánsok és mangán védi a szervezetet az oxigén által létrehozott szabadgyököktől, melyek a korai öregedés jeleiért felelősek. Egyszóval a banántől fiatalabbnak fog tűnni a bőr. Mivel a banán körülbelül 75% vizet tartalmaz, ezért hidratálja a bőrt, illetve megakadályozza, hogy kiszáradjon és kicserepesedjen. Alább olvasható a banán bőrápolásban lévő haszna:

24. Természetes hidratáló:

A banán természetes hidratáló a bőr számára. A benne lévő A-vitamin visszaállítja a megfelelő hidratáltságot és rendbe hozza a károsodott, fakó és száraz bőrt. A száraz és fakó bőr azonnali hidratálásáért csináljon pépet egy érett banánból, és vigye fel az arcára. Figyeljen arra, hogy a pépből ne kerüljön a szembe. Hagyja fent a bőrén 20-25 percig, aztán langyos vízzel mossa le. A bőre rögtön puhának és rugalmasnak fog tűnni.

Ha extrém száraz a bőre, adjon az arcpakoláshoz mézet. Ez a banánból és mézből készült arcpakolás a bőrpigmentációtól is megszabadít.

Egy másik könnyen elkészíthető arcpakolás a hidratált bőrért: csináljon pépet egy fél banánból, majd keverje össze egy evőkanál joghurttal és egy teáskanál E-vitamin olajjal. Bőven vigye fel a tiszta arcra, majd mossa le 30 perc elteltével.

25. Ragyogó bőr:

A banán nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, ami segít a bőr természetes ragyogásának fenntartásában.

Alább található néhány arcpakolás, amelyekkel arca visszakaphatja természetes ragyogását.

•    Készítsen pépet egy fél érett banánból és keverje össze egy evőkanál szantálfa porral/krémmel és fél teáskanál mézzel. Hagyja fent a bőrén 20-25 percig, majd mossa le langyos vízzel. Ez az arcpakolás különösen jó a zsíros bőrűeknek, mivel a szantálfa megtisztítja a bőrt a felesleges faggyútól, míg a banán hidratálja a bőrt.
•    Készítsen pépet egy érett banánból és keverje össze egy citrom levével (körülbelül 2-3 evőkanál). Hagyja fent a bőrén 25 percig. Az arcpakolásban található C-vitamin segít megszabadulni a bőr fakóságától és csökkenti a szépséghibákat.

26. Banános bőrradír:

A banán tele van antoxidánsokkal. Néhány más összetevővel keverve nem csak az elhalt hámsejtektől szabadít meg, de a bőrt is felfrissíti.

•    Vegyen egy pépesített banánt, egy evőkanál cukrot, és jól keverje őket össze. Vigye fel a bőrére és körkörös mozdulatokkal dörzsölje a bőrébe. A banán hidratálja a száraz bőrt, míg a cukorrészecskék eltávolítják az elhalt hámsejteket.
•    Készítsen pépet egy érett banánból; adjon hozzá 2-3 evőkanál zabot, 1 evőkanál mézet és 1 evőkanál tejet. Vigye fel az arcára és hagyja fent 5 percig, aztán lassan dörzsölje szét a bőrén, végül mossa le hideg vízzel. Ha extrém száraz bőrű, a tejet helyettesítheti friss tejszínnel.
•    Vegyen egy fél érett banánt, 1 evőkanál kókusztejet, 2 evőkanál nyers rizst, aztán keverjen belőlük sűrű krémet. Finomas masszírozza be a krémmel az arcát, aztán mossa le hideg vízzel.
•    A testradírhoz készítsen pépet 2 banánból és 4-5 eperből egy turmixgép segítségével. Keverjen hozzá 3 evőkanál cukrot és fürdéskor használja testradírként.

27. Öregedésgátló:

A banánban lévő tápanyagok csökkentik a ráncok megjelenését és fiatalítják a bőrt. A- és E-vitamint tartalmazó öregedésgátló arcpakoláshoz készítsen pépet avokádóból és banánból. A pépet hagyja fent a bőrén 25 percig, majd öblítse le. A bőr puha és fiatalos lesz. Az avokádban található E-vitamin a banánban lévő tápanyagokkal együtt veszik fel a harcot a szabad gyökök ellen és helyreállítják az okozott kárt.

Egy másik könnyen elkészíthető arcpakolás az öregedés jelei ellen: készítsen nagyon krémes pépet egy negyed banánból és adjon hozzá egy teáskanál rózsavizet. Vigye fel az arcára és a nyakára, majd fél óra elteltével mossa le.

28. Lábápolás:

A banán hidratáló tulajdonsága miatt a kirepedezett sarkaktól is segít megszabadulni. Csak készítsen pépet két érett banánból és vigye fel ezt a pépet a tiszta, száraz lábára. Hagyja fent 10 percig, aztán öblítse le. A bőr puha és rugalmas lesz.

29. Viszlát, puffadt szemek:

Készítsen pépet fél banánból és bőven vigye fel a puffadt szemekre. Hagyja fent 15-20 percig, majd öblítse le hideg vízzel. A puffadás azonnal el fog tűnni. A banán gazdag káliumban, ami kivonja a felesleges vizet a bőr alól és azonnal csökkenti a puffadás.

A pépesített banán helyett akár a banán héját is használhatja. Ezt a tippet akár az arcpakolásoknál is alkalmazhatja.

A banán hajra gyakorolt jótékony hatása:

A banán gazdag káliumban, természetes olajokban, szénhidrátokban és vitaminokban, amelyek puhábbá teszik a hajat és segítenek a haj természetes rugalmasságának fenntartásában, így előzve meg a töredezett hajvégeket. A haj kezelhetőbb, fényesebb lesz, jobban nő, és kevésbé korpásodik. Csakúgy, mint a banános arcpakolások azonnal ragyogóbbá teszik az arcot, a hajpakolás is drámaian javítja a haj minőségét. 

30. Pakolás a puha hajért

Keverjen össze egy érett banánt avokádóval, majd adjon hozzá kókusztejet. Vigye fel a hajára és várjon 15-20 percet. A pakolás kondicionálja a károsodott hajat és puhává is teszi. Az avikádó helyett használhat kakaót is ehhez a pakoláshoz. A kakaó segít a természetes hajszín kihangsúlyozásában.

31. Pakolás a fényes és egészséges hajért:

Hámozzon meg egy banánt, majd adjon hozzá egynegyed csésze olívaolajat és egy tojásfehérjét, és tegye a hozzávalókat a turmixgépbe. Néhány perc alatt készítsen belőlük pépet. Vigye fel a hajára és hagyja fent 15 percig, majd mossa meg a haját.

32. Pakolás a hajhullás ellen:

A hajhullás ellen keverjen össze egy érett banánt joghurttal. A sima krémet vigye fel a fejbőrére és 15-20 perc múltán öblítse le hideg vízzel.

33. Pakolás száraz hajra:

Ahogy a mézes-banános arcpakolás táplálja a száraz bőrt, ugyanezt teszi a száraz hajjal is. Keverjen össze 3 kanál mézet egy érett banánnal, és vigye fel a még vizes hajára. Hagyja fent a pakolást 15-20 percig, majd mossa meg a haját.

34. Pakolás a száraz és károsodott hajra:

Egy másik egyszerű, de hatékony hajpakolás a száraz és károsodott hajra, ha a banánt néhány csepp mandulaolajjal keverik össze. Vigye fel a hajra és hagyja fent 10-15 percig. A banánban lévő A- és C-vitamin a mandulaolajban található E-vitaminnal selymessé és fényessé teszi a hajat, nem beszélve arról, hogy a haj kifejezetten hidratált és puha lesz.

Mialatt felviszi a fenti hajpakolásokat, két dolgot mindenképp tartson észben, hogy ne maradjanak banándarabok a hajában hajmosás után. Először is, amikor banánt használ a hajpakoláshoz, bizonyosodjon meg róla, hogy az pép formában van és nincsenek benne nagyobb darabok. A biztonság kedvéért azonban jól keverje el a hajpakolás hozzávalóit. Másodszor, sohase várja meg, míg a hajpakolás teljesen megszárad a hajon. A hajpakolásnak még nedvesnek kéne lennie, amikor megmossa a haját, így könnyedén meg tud szabadulni a banántól, máskülönben az ragadni fog. Talán kicsit merevnek fogja érezni a haját szárításkor, de amint teljesen megszáradt, ez elmúlik.

A banánhéj bőrre gyakorolt jótékony hatása:

A banán egy nagyon népszerű természetes anyag, ha a szépségről van szó, mivel nem csak maga a gyümölcs, de a héja is tele van antioxidánsokkal és sokféle módon felhasználható otthon.

35. Pakolás a pattanásokra:

A pattanások banánhéjjal való kezeléséhez a héjból vágjon egy kis darabot. A héj belsejével óvatosan dörzsölje át a pattanásos területet. Dörzsölje körülbelül 5 percig vagy addig, míg a héj barnulni nem kezd. Az érintett terülen hagyja megszáradni a banánt, viszont a többi bőrrészt tisztítsa meg langyos vízzel. Naponta háromszor ismételje ezt az eljárást, így a pattanások egy héten belül csillapodni fognak.

36. A bőrviszketés kezelése:

Ha bőrviszketéssel küzd, csak dörzsölje be az érintett területet banánhéjjal, és máris érezheti, ahogy a viszketés alábbhagy.

37. Ráncokra való pakolás:

A banánhéjjal a ráncoktól is meg lehet szabadulni. Használjon friss héjat az érintett területen naponta 15 percre, és néhány héten belül figyelje meg a változást.

38. Pakolás szemölcsre és pikkelysömörre:

A banánhéjjal hatékonyan kezelhető a szemölcs és a pikkelysömör. Csak naponta kétszer vigye fel a banánhéjat az érintett területre és dörzsölje 10-12 percig. Az eredmény talán csak idővel mutatkozik meg, de határozottan jobban hat, mint azok a mesterségek krémek, amiket ezekre a bőrproblémákra lehet kapni.

39. A banán és a szépítő alvás:

Mindannyian tudjuk, hogy a jó éjszakai alvás mennyire fontos a bőr és a haj egészségének fenntartásában. A melatonin az alvást előidéző hormon az emberi szervezetben, míg a triptofán egy olyan aminosav, amely ezért az alvás-hormon létrehozásáért felelős.

A banán nem csak nagy mennyiségben tartalmaz triptofánt és szerotonint, de a szénhidrát tartalama is nagyon magas, ami az agyat segíti a triptofán és szerotonin felhasználásában, így hozva létre az alvás-hormont. Alvás előtt néhány órával egyen banánt, így biztosan elalszik, bőre pedig firssebb és egészségesebb lesz.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!