A nyári eperszezon kihasználása nem csak a gyümölcs íze miatt fontos, egészségügyi hatásaiból is profitálhatunk, hiszen több krónikus betegség kialakulása is megelőzhető fogyasztásával. 

Ízletes védelmező

Rák, keringési megbetegedések, gyulladás, és cukorbetegség ellen az eper kiváló választás. A Journal of Agricultural and Food Chemistry szaklapban közölt kutatás szerint eperfogyasztással a vastagbél- és a mellrák kockázata is 43-53%-kal csökkenthető, ez a gyümölcs speciális savtartalmának tulajdonítható. 

Pozitív hatást akkor láthatunk, ha heti 2-3-szor fogyasztunk epret.

A keringési megbetegedések is kordában tarthatóak eper fogyasztásával, annak antioxidáns tartalma miatt. Így napi fogyasztással csökkenthető a vérnyomás, a vércukorszint, és a krónikus gyulladások mértéke. A Warwick Egyetem kutatói felfedezték, hogy az eper nem csak a szívre van jótékony hatással, de a cukorbetegség szív- és érrendszerre gyakorolt következményei ellen is hatékonyan küzd. 

Az eper nagymértékben erősíti az immunrendszert, így  védi a sejteket, szerveket, vérereket, csökkenti a szív- érrendszeri megbetegedések kockázatát.

Ezen felül az eper a vércukorszintre is pozitív hatást gyakorol: napjaink egyik legújabb kutatási eredménye az eper vércukorszintre gyakorolt hatása. Több kísérlet is bizonyítja, hogy rendszeres eperfogyasztással a cukorbetegség kialakulásának kockázata csökkenthető. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!