Napi egy alma az orvost távol tartja, mondják, és ugyanez a helyzet az almaecettel is. Az almaecet egy borostyán sárga ecetfajta, amelyet almából készítenek. Ezt a folyadékot évszázadok óta használják többek között savanyúságok készítéséhez, gyomirtáshoz, kávégépek tisztításához, páncélzat fényezéséhez, salátaöntetek készítéséhez. Az almaecet az egyik legnépszerűbb konyhai hozzávaló, ráadásul rengeteg gyógyhatása van.

Az almaecet 10 legfontosabb gyógyhatása:

1, Szabályozza a vércukrot

Az almaecet gazdag olyan ásványokban, mint a kálium, a nátrium, a klór, a foszfor, a kalcium, a magnézium, a réz és a fluor, de található benne A, B1, B2, B6, C és E-vitamin, bioflavonoid és pektin is. Az almaecet jótékony hatása a benne lévő rengeteg tápanyagnak köszönhető.

A testünk inzulint termel, hogy szabályozza a vérben lévő cukor szintjét. Az almaecet anti-glikémiás hatásai fokozzák az inzulinérzékenységet. Azok az emberek, akik inzulinrezisztensek, javíthatnak az állapotukon, ha minden étkezéshez fogyasztanak almaecetet is. Keverjünk egy teáskanál almaecetet egy pohár szűrt vízbe és fogyasszuk háromszor naponta! Ezzel stabilizáljuk az emésztést, amely cserébe segíti a cukrok feldolgozását a szervezetben és szinten tartja a vércukorszintet is.

2, Fehéríti a fogakat

Sokan gyakran zavarba jönnek a sárgás fogaik miatt: az almaecet egy egyszerű és olcsó megoldás a fogak természetes fehérségének visszaállítására, mert eltávolítja a foltokat és megöli a szájban és ínyen található baktériumokat. Ha minden reggel almaecettel gargalizálunk a szokásos, rendes fogmosás előtt, a fogaink fehérebbek lesznek. Vízzel 1:5-höz hígítva! Sőt, rendszeresen együnk almát is, mert a gyümölcs ropogós húsa szinte fogkefeként sikálja le a fogakat!

3, Felszámolja a székrekedést

Az almaecetben található pektin, ez a vízben oldódó rost elősegíti a bélmozgásokat, így nagyszerű természetes kezelése lehet a székrekedésnek. Keverjünk két evőkanál almaecetet egy pohár vízbe, és fogyasszuk napi háromszor! Adhatunk hozzá alma- vagy szőlőlevet, hogy finomabb legyen.

4, Segít a fogyásban

Az almaecet rendszeres fogyasztása segít a fogyásban is, mert gazdag ecetsavforrás. Tanulmányokban kimutatták, hogy azok az elhízott emberek, akik 12 héten át napi egy teáskanál ecetsavat fogyasztottak, jelentős fogyáson mentek át: csökkent a testsúlyuk, a testzsírjuk, a csípőkerületük és a trigliceridek száma a szervezetükben. Az ecetsav segít megelőzni a testzsír és a májzsír lerakódását.

5, Táplálja a hajat

Jó arányban keverve az almaecet vizes oldata kiváló természetes hajápoló lehet. Segít táplálni a hajat, fényesebbé és puhábbá varázsolja, ráadásul a korpásodás ellen is véd. Az almaecet elpusztítja a korpát okozó gombákat és visszaállítja a fejbőr pH-értékét. Korpásodás ellen kenjük be a fejbőrt egy 1:1 arányú víz-almaecet keverékkel, hagyjuk a hajon egy-két óráig, majd mossuk le! Hetente 1-2-szer megismételhető.

6, Ragyogóvá teszi a bőrt

Az almaecet segít eltüntetni a bőrhibákat, csökkenteni a ráncokat és javítani a bőr árnyalatán. Áztassunk át egy vattapárnát higított almaecettel és kenjük be vele a bőrhibákat, hogy az ecet kiszárítsa és gyógyítsa őket. A ráncok halványításához használjuk ugyanezt a trükköt! Az ecet összehúzza a bőrt. Az almaecet oldatának rendszeres használata visszaállítja a bőr pH-értékét és védelmet nyújt a bőrfertőzések ellen.

7, Enyhíti a lábgörcsöket

Sok ember szenved éjjelenként fájdalmas lábgörcsöktől. Az almaecet magas ásványi anyag tartalma csökkenti a görcsök gyakoriságát, intenzitását és fájdalomszintjét. Lábgörcsök azonnali kezelésére fogyasszunk vízzel higított almaecetet, és pár perc elteltével a görcsök feloldódnak! Alternatív megoldásként két evőkanál almaecet és egy kis méz vizes oldatát igyuk meg lassan!

8, Kezeli a megfázást és a köhögést

Az almaecet a közönséges megfázás, köhögés vagy torokfájás kitűnő ellenszere. Keverjünk össze egy teáskanál almaecetet, mézet és meleg vizet! Ha némi gyömbért is adunk a mixhez, azzal felerősíthetjük az oldat gyógyhatásait. Fogyasszunk egy teáskanálnyit a keverékből napi háromszor az orrdugulás és a köhögés kezelésére!

9, Megküzd a fertőzésekkel

Az almaecet fertőtlenítő összetevői hatékonyan felveszik a harcot a baktériumokkal és gombás fertőzésekkel. Például fülgyulladások, húgyhólyagfertőzések vagy gombás fertőzések kezelésére használják. A fül fertőzéseinek kezeléséhez öblítsük ki a fület higított almaecettel! Húgyhólyag fertőzése vagy candidiasis esetén igyunk egy pohár langyos vizet almaecettel keverve minden este, amíg a tünetek nem enyhülnek!

10, Csökkenti a vér koleszterinszintjét

Kutatások bizonyítják, hogy az almaecet javítja a vér lipidprofilját, mert csökkenti a trigliceridek és az kis sűrűségű lipoprotein (LDL) vagy rossz koleszterin szintjét, míg növeli a nagy sűrűségű lipoprotein (HDL) vagy jó koleszterin szintjét. Ez nagyon fontos a cukorbetegség komplikációinak megelőzésében.

Az felsorolt gyógyhatások csak töredéke az almaecet előnyeinek. Legközelebb, ha zöldségesnél jár, ne felejtsen el venni egy üveggel, és megtapasztalhatja a rengeteg jótékony hatását!

 Az ősi walesi törvénykönyv így ír az almafáról: minden évben két pennyvel növekszik az értéke, amíg a fa gyümölcsöt nem hoz. Azután évente három pennyvel nő az értéke, míg el nem éri egy borjú árát (Dell Gwynedd).

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!