A reflux akkor fordul elő, amikor a gyomorsav a nyelés után rosszul záródó záróizom miatt visszajut a nyelőcsőbe. Ez  irritáló, égő érzéssel jár a szegycsont mögött, amely puffadással, száraz köhögéssel, kellemetlen szájízzel, nehézkes nyeléssel, rekedtséggel és zihálással járhat. 

A problémát okozhatja elhízás, étkezések utáni fekvés, nehezen emészthető olajos ételek fogyasztása, és a túl sok étel fogyasztása. A túlzott koffein- és alkoholfogyasztás is előidézheti. A rekeszizomsérv is hozzájárulhat a reflux kialakulásához. Mindenképp fordítson figyelmet erre a betegségre, hiszen gyakori, hosszantartó fennállása a nyelőcső rákos megbetegedését is elősegítheti. 

Sokszor a reflux tüneteit nehéz elkülöníteni a szívinfarktus kezdeti tüneteitől (persze egy teás kanálnyi szódabikarbóna egy dl vízben oldva a refluxos fájdalmat szinte azonnal szünteti, míg az infarktusos fájdalomra egyáltalán nem hat).

A test zsírrétegének leépítéséért tett lépések mellett (helyes étkezés, csökkentett cukor-, alkohol-, és koffeinfogyasztás, testmozgás, és relaxáció) az emésztést segítő enzimek bevitelének növelése is fontos. Ezt természetes gyümölcslevek, organikus, nyers zöldségek fogyasztásával teheti meg. A probiotikumokból is fogyasszon többet, házi tej, kefir,  fermentált zöldségek, vagy a savanyú káposzta remek megoldás. 

A megfelelő D-vitamin szint fenntartása is elengedhetetlen, valamint az asztali sót cserélje tengeri sóra. 

A hirtelen fellépő, akut fájdalom kezelésére fogyasszon organikus almaecetet, egy evőkanálnyit keverjen el egy kevés vízben, egy teáskanálnyi szódabikarbónával együtt.

Másik megoldás a szódabikarbónás víz fogyasztása. Keverjen el egy evőkanálnyit fél pohár vízben és igya meg. Egy-két deciliter aloe vera juice fogyasztása is megoldást nyújthat. Végül, fél teáskanálnyi cayenne-i bors por vízzel keverve olcsó és hatékony módszere a fájdalom megszüntetésének. 

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!