Bizonyára mindenki hallott már különféle módszerekről, mint például a meditáció, a mély légzés vagy az agytréning, amelyek segítségével egyesek szerint fejleszthető az agykapacitás és elősegíthető a szellemi frissesség.

Ám vajon hányan tudják, hogy az étrend is fontos szerepet játszik az agy működésében? 

Amit eszünk, befolyásolja az agy kognitív funkcióit. A konyhánkban lévő gyógynövények és fűszerek hasznosnak bizonyulhatnak a memóriánk javításában és az agy működésének növelésében.

10 fűszer az agyműködés fellendítésére:

1, Kurkuma

Ha kurkumával fűszerezzük az ételeinket, élesebben vág majd az eszünk! A kurkumában van egy kurkumin nevű vegyület, amely csökkenti a lerakódásokat az agyban, amelyek az Alzheimer-kór egyik okozói. A kurkuma lelassítja a már kialakult Alzheimer-kór előrehaladását is a benne lévő hatékony antioxidánsok segítségével.

A kurkuma ezen kívül javítja a memóriát és antidepresszáns hatása is van. Egy nem rég publikált indiai tanulmány kimutatta, hogy a kurkumin védelmet nyújt az alkoholfogyasztás okozta agysérülések ellen is.

2, Kakukkfű

A kakukkfű is kiváló támogatója az agy egészségének. Több tanulmányban felfedezték, hogy a növényben lévő illóolajak növelik az omega-3 zsírsavak szintjét az agyban, különösen a dokozahexaénsavét (DHA).

Az omega-3 zsírsavak azért fontosak, mert védik az agyat az időskori kognitív romlástól és az elmezavartól, valamint fejlesztik a tanulási készségeket és a memóriát.

Ezen kívül a DHA elősegíti az agysejtek megfelelő működését és fejlődését. A kakukkfű flavonoidokat is tartalmaz, amelyek pedig növelik az agy antioxidáns-kapacitását.

3, Oregánó

Az oregánó rendkívül hatékonyan semlegesíti a szabadgyököket a magas antioxidáns-tartalma miatt. A British Journal of Nutrition folyóirat egy tanulmánya szerint az oregánó leveleiből készült kivonat javítja a mentális jólétet és szabályozza a hangulatot is.

A tanulmány megmutatta, hogy a növényben lévő vegyületek akadályozzák a monoamin neurotranszmitterek visszavételét és degradációját, amelyek hozzájárulnak a hangulat, a szorongás, az észlelés, az alvás és az étvágy szabályozásához. Ezért az oregánó csökkentheti a szorongást és fejleszti a tanulási és koncentrációs készségeket.
Amellett, hogy fűszerezhetjük vele az ételeinket, az oregánót illóolaj formájában is felhasználhatjuk aromaterápiához a stressz feloldására és az idegek nyugtatására. 

4, Rozmaring

Az antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásai segítségével a rozmaring is felveszi a harcot a szabadgyökökkel és az általuk okozott károsodásokkal az agyban. A benne lévő fitokemikália, a karnozinsav különösen hatásos védelmet nyújt az idegrendszeri betegségek, például az Alzheimer-kór, és a stroke ellen.

Emellett serkenti az idegnövekedési faktor szintézisét, ezzel segítve a sejtek károsodásain. Ráadásul javítja a vérkeringést az agyban, ezzel pedig magát az agyműködést is.

5, Zsálya

A zsálya kitűnően fejleszti az agyi funkciókat és javítja a memóriát. Ez a növény is tartalmaz karnozinsavat, amely megakadályozza a szabadgyökök káros tevékenységeit az agyban.

Emellett serkenti a glutation nevű öregedés elleni antioxidáns termelődését, amellyel több idegrendszeri betegséget kezelnek, többek között az Alzheimer-kórt és az autizmust.

A zsálya összetevői megelőzik az acetilkolin nevű neurotranszmitter lebomlását. Ez az anyag szintén szükséges a memóriához és a tanuláshoz.

A terpenoid tartalmú zsályakivonatok bizonyítottan javítják a kognitív funkciókat. Tehát az agyműködés fellendítéséhez mindenképp adjunk több zsályát a levesekhez, ragukhoz, salátaöntetekhez, vagy fogyasszunk zsályateát!

6, Feketebors

A feketebors (és a borsfélék családjába tartozó többi növény is) tartalmaz egy csípős összetevőt, a piperint, amely növeli az agyban található béta-endorfinok számát és fellendíti a kognitív működést. A béta-endorfinoknak neurotranszmitter tulajdonságaik vannak, amelyekkel javítják a hangulatot és elősegítik a nyugodt érzéseket.

Ez az aktív hatóanyag blokkolja azt az enzimet, amely a szerotonin lebontásáért felelős, ezért a feketebors jó kedélyjavító. Kutatók szerint a feketebors a Parkinson-kór megelőzésében és kezelésében is segít, mert a piperin meggátolja a dopamin degradációját okozó enzim termelését.

7, Fahéj

Egy a Journal of Alzheimer’s Disease folyóiratban közölt tanulmány szerint a fahéjban olyan összetevők vannak, amelyek segítenek megelőzni az Alzheimer-kórt.

Ezek a vegyületek (a cinnamaldehid és az epikatekin) meggátolják a tau-fehérjék felhalmozódását. A tau-fehérjék fontos szerepet játszanak a mikrotubulusok stabilizálásában. Amikor nem működnek rendesen, elmezavar vagy Alzheimer-kór alakulhat ki.

Az Amerikai Mezőgazdasági Minisztérium egy kutatása szerint a fahéjkivonatban lévő összetevők védelmet nyújtanak az agysejtek feldagadása ellen, ezzel csökkentik a traumás agysérülések és a stroke komplikációit.

Ezek mellett a fahéj nátrium-benzoáttá bomlik, amely a chicagói Rush Orvosi Egyetem kutatói szerint pozitív hatással van az agy működésére. Ha fahéjat eszünk, azzal tehát elkerülhetünk számos korral járó idegrendszeri problémát. Már a fahéj illata is javítja a kognitív funkciót.     

8, Szerecsendió

A szerecsendió a benne lévő miriszticin nevű vegyület segítségével fellendíti az agy működését. Javítja a memóriát és blokkol egy enzimet, amely hozzájárul az Alzheimer-kór kialakulásához.

A szerecsendió csökkenti a stresszt és a fáradtságot is. Az olaja frissen tartja az elmét és oldja a stresszt. Ezt a fűszert azonban mértékkel kell fogyasztani (frissen őrölt szerecsendióból 1-2 csipetnyit naponta), mert hányingert, hányást, erős eufóriaérzetet, remegést és hallucinációkat okozhat.

9, Szegfűszeg

Ez az illatos fűszer szellemi élénkítőként működik, valamint csökkenti az oxidatív stresszt az antioxidáns-tartalma miatt. Ezen kívül fenolokat is tartalmaz, amelyek segítenek eltávolítani a méreganyagokat és elősegítik a sejtek egészségét.

A szegfűszegolajat aromaterápiához is használhatjuk, mert élénkíti az agyműködést, emiatt több energiát nyerünk, és jobban tudunk koncentrálni. Ez az olaj jól keveredik más olajakkal, mint például a borsmenta, a rozmaring, a bazsalikom, a levendula és a narancs olaja.

A szegfűszegolaj mindemellett képes visszafordítani a memóriával és tanulással kapcsolatos problémákat, ráadásul távol tartja a rovarokat és a szúnyogokat is.

10, Szent bazsalikom

A szent bazsalikomból nyert illóolaj kámfort, eugenolt, nerolt, valamint több terpént és flavonoidot tartalmaz.
Állatokon végzett tanulmányok igazolják, hogy a bazsalikom metanolos kivonata csökkenti az agykárosodást, amelyet csökkent agyi vérkeringés okozott.

Ezen felül, mivel egy adaptogén növény, amely segít a testnek jobban reagálni a stresszre, elősegíti a stresszoldást is. A bazsalikom olaját is használhatjuk aromaterápiához a memória és a koncentráció növelésére.

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!