Ám a való világban még mindig létezik a kanyaró vírus, amely ellen mindenképp oltassa be gyermekét, csakúgy, mint mumpsz és rubeola ellen – a három betegség ellen már egyetlen kombinált oltás elegendő.

A kanyaró a légző rendszer, bőr, és az immunrendszer gyulladásos megbetegedése. Súlyos betegség, amelynél minden századik esetben számolhatunk szövődményekkel (tüdőgyulladás, átmenetei idegrendszeri károsodások) és minden ezredik esetre esik egy halálos agyvelőgyulladás is, amit ma még gyógyítani nem tudunk. Leggyakrabban gyógyszerrel kezelik, ám lehetőség nyílik a betegség természetes kezelésére is, természetesen szigorúan csak orvosi felügyelet mellett. Kanyaró gyógyítására az alábbi természetes módszereket alkalmazhatja: 

Minden remény megvolt rá és talán még ma is megvan, hogy ez a vírus eltűnjék örökre a Földről, ahogy ez a fekete himlő esetében is megtörtént ,de az utóbbi évtizedek erre az optimizmusra nem szolgáltatnak okot.

Friss gyümölcslevek

Anti-oxidánsokkal telítettek, valamint vitaminokkal, ásványi anyagokkal, és nyersanyagokkal látják el szervezetét, mindemellett belülről hidratálják azt. Minél több ananász-, narancs-, mandarin-, és citromlevet fogyasszon. Jól szellőző szobában tartózkodjon a betegséggel járó viszkető érzés megszüntetésére.  

Védje szemeit 

Szemei nagyon érzékenyen reagálhatnak a kanyaróra, előfordulhat, hogy az erősebb fény bántja szemeit. Próbáljon enyhén megvilágított helységben tartózkodni, vagy húzza be a függönyöket, ezzel védve a meggyengült szemizmokat és -sejteket.  

Mandarinos és citromos víz

A nyáron közkedvelt ital helyreállítja a szervezet elektrolit egyensúlyát, emellett pedig vitaminokkal is ellátja a szervezetet, valamint a hasi- és emésztési problémákat is orvosolja. 

Kurkuma    

Az indiai fűszert főképp színe miatt használják főzéskor, ám számtalan egészségügyi hatása is van. A kanyaró gyógyításához adjon mézet és töklevet egy kevés kurkumához majd itassa meg a beteggel. Ízét ugyan meg kell szokni, kellemetlen lehet, de hatékonysága miatt megéri. A keverék kurkuma tartalma miatt gomba- és baktériumölő hatású, a méz antioxidáns, a töklé pedig vértisztító hatású. Keverékük segíti egészsége visszaállítását és immunrendszere megerősítését. 

Édesgyökér

Leginkább a kanyaró tüneteként kialakuló köhögés gyógyítására alkalmazzák. Porított formában nagyobb üzletekben kapható, mézzel keverve gyógyíthatja vele köhögését. 

Mandula

Éjszakára áztasson be pár szem mandulás, reggel pedig húzza le héjukat, majd nyerje ki a mandula levét és keverje el árpanyákkal. A köhögést is gyógyítja, valamint a mandulának köszönhetően szeme egészségét is megőrzi. A legjobb hatás érdekében beáztatott mandulát fogyasszon, mert a szem egészségéért felelős enzimek ilyenkor aktiválódnak. 

Lázcsillapító

A kanyaró általában lázzal együtt járó betegség, amelyet a sarokra helyezett apróra vágott hagymával, zúzott fokhagymával, vagy olívaolajjal csökkenthet. 

Hal

Magas a fehérjetartalma, a halolaj pedig csodákat tesz a bőrrel. Megviselt bőre nyugtatása érdekében minél nagyobb olajtartalmú halat fogyasszon, mint a halobut vagy a kagylófélék.

Tej és tejtermékek

Az egészséges baktériumok biztosítása érdekében fogyasszon naponta joghurtot. Amely a szervezet belső gyógyulását segíti, javítja az emésztést, és az étvágynak is jót tesz. Fehérje biztosítása érdekében fogyasszon tojást, és kecske- vagy tehéntejet. 

Zöldségek és gyümölcsök

A lehető legrövidebb ideig főzze a zöldségeket, így a főzés közben nagyrészt elvesztett vitamintartalmuk és élelmi rost tartalmuk is megmarad. 

Kókusz

Levének fogyasztása tápanyagokkal látja el a szervezetet, olaját bőrére kenve pedig a kanyaró okozta viszkető érzést csökkentheti. 

Neem levél

A keserű ízű levél gyógyerejére esküsznek őseink, amely gyógyhatásain túl még a molyokat is távol tartja a ruhákból. A kanyarót okozta kiütéseket is gyógyítja, a leveleket az érintett testfelületre helyezve. Ezalatt csökkenti a fertőzés terjedését a baktériumok, vírusok, és gombák elpusztításával. A viszkető érzést és a kipattogzást is csökkenti. Ha nem akarja közvetlenül testére helyezni a leveleket, vízben megfőzheti őket és kádfürdőként, hígítva érezheti hatását. 

Indiai egres

A kanyaró okozta lázra és bőrproblémákra nyújt gyógyírt. Önmagában frissen, enyhén megsózva, vagy konzervként tartósított formában is fogyaszthatja. Porított formáját fürdővizébe keverheti, így csökkentheti a kínzó viszketést. 

Padlizsán

Magjai segítik a kanyaró elleni immunitás kialakítását, csupán 1 gramm rendszeres padlizsánmag fogyasztás gyorsan és sikeresen gyógyítja a kanyarót. 

Calendula virágpor 

A legtöbb gyógynövény üzletben kapható por, varázsereje a gyógyulási idő lerövidítésében rejlik. Forraljon fel 3 bögrényi vizet, hagyja langyosra hűlni, adjon hozzá egy evőkanálnyi calendula virágport, majd igya meg a keveréket.

Naponta kétszer fogyassza a teljes gyógyulásig, immunrendszere erősítése érdekében gyógyulás után is igya pár napig. 

A kanyaró egy cseppfertőzéssel terjedő, igen fertőző betegség, lappangási periódusa 7-10 nap, amennyiben kiteszi magát a vírusnak, 90% eséllyel el fogja kapni. 

Tünetei a következőek lehetnek: 

- szemgyulladás, vörös szem, amely könnyezhet, irritált érzésű lehet
- erős köhögés 
- nátha
- magas láz
- kiütések megjelenése a testen
- a szájban megjelenő sebek:
 
A kanyaró egyéb, más problémákhoz is vezethet, akár halálos kimenetelű is lehet a betegség. Egyéb, kevésbé súlyos következménye lehet vakság, tüdőgyulladás, hörghurut, vagy a fül fekélyesedése. Az agyra is ráhúzódhat, annak gyulladását okozhatja. 

Ezen okokból nagyon fontos, hogy oltassa be magát a betegség ellen, és igyekezzen mindig egészséges lenni. 

Egyetlen módon lehet megakadályozni a betegség kialakulását, amennyiben idejében beoltatja magát ellene. Mivel cseppfertőzéssel terjed, ne érintkezzen beteg személlyel, amennyiben teheti. Orvosa által felírt gyógyszeres kezelés mellett a fenti házi praktikák segíthetik a gyorsabb felépülést. Van egy kísérleti gyógyszer, aminek még neve sincs, csak egy kódszáma, és képes a kanyaró vírusnak egy kulcsfontosságú proteinjének a szintézisét blokkolni, de még emberben nem próbálták ki idáig. De ez sem fogja soha kiváltani a védőoltást.

Betegsége alatt étvágya valószínűleg csökkenni fog, ezért mindenképp igyon elég folyadékot, valamint a tápanyagokat próbálja folyadék formájában biztosítani szervezetének. 

A betegség terjedésének megállítása érdekében az érintett személyt mindenképpen el kell különíteni a nem érintett, egészséges személyektől. 

Amennyiben szemét irritálja a fény, azonnal keresse fel orvosát, így elkerülheti az esetleges komplikációkat. 
Előfordulhat, hogy felnőttként, vagy gyengített formában a védőoltás után kapja el a betegséget. Mindegyik esetben keresse fel orvosát, a fenti praktikákkal pedig gyorsítsa gyógyulását és a későbbi betegségek ellen erősítse immunrendszerét.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!